June 10, 2023

Baby Education

Zamislite divnu bebu

business woman video calling by smartphone in hand during corona virus pandemic quarantine in flat icon design

Виртуелни помоћник је трансформисао мој АДХД живот

Да можете да платите некоме да вам буде предњи режањ, да ли бисте?

Шта ако вам кажем да све неподношљиве задатке које ваш АДХД мозак воли да мрзи – од плаћања рачуна и заказивања термина до наручивања намирница – можете препустити неком другом? Или шта ако имате некога да вас гурне и помогне да завршите страшне послове попут прања судова, савијања веша, па чак и припреме здравих оброка?

То је оно што мој виртуелни асистент ради за мене. Унајмио сам је да ми помогне са 12 сати рада сваког месеца за 100 долара — и то је најбоља одлука коју сам икада донео за свој АДХД. Нисам јој могао бити захвалнији.

Предности виртуелног асистента за АДХД

Бићу први који ће признати да је ангажовање виртуелног асистента привилегија. Немају сви толики новац, а ја сам срећан што имам посао који ми омогућава да приуштим услугу која ми је некада била ван домашаја.

Ипак, охрабрујем све са АДХД-ом да размисле о ангажовању. (Ево листе коју сам користио да пронађем виртуелног асистента. На крају сам запослио свог асистента преко ОкаиРелак.)

[Get This Free Download: 19 Ways to Meet Deadlines and Get Things Done]

Мој виртуелни асистент ми помаже у практично свим аспектима мог живота, посебно у задацима са којима сам се дуго борио због исцрпљујуће преоптерећености и извршне дисфункције.

Преузми задатак да се нахраним: огладнео сам у толико наврата јер сам заборавио да покупим намирнице на путу кући, или једноставно нисам желео да радим било шта што је захтевало пуно извршног функционисања, као што је куповина. Чак и да је мој фрижидер био попуњен, трошио бих новац на храну за понети јер је кување било превише за мене.

Али мој виртуелни асистент ме, на мој захтев, држи одговорним. Док сецкам поврће за вечеру, она је на телефону са мном, понашајући се као двојник како би се осигурало да завршим задатак. Она ради исто што и ја бавим својим другим пословима – савијањем одеће, распршивањем мог дома, како се то зове.

Моја виртуелна помоћница ми помаже да постигнем своје приоритете и циљеве, али и сама брине о многим ставкама на мојој листи обавеза. (Често су задаци за које је потребно само неколико минута да их изврше исти они које је нама са АДХД-ом некако немогуће да реализујемо, чак и ако разумемо последице неактивности.) Она заказује састанке, плаћа моје рачуне, наручује намирнице да преузмем, па чак ми помаже да тражим купоне и попусте на мрежи.

[Read: How to Delegate Your To-Do List]

Данас, кад год ми падне на памет нова обавеза, једноставно је позовем или пошаљем поруку на лицу места како би она то додала на своју листу. Више не бринем да ћу се изненада сетити обавезе у најнезгоднијим временима и местима да бих на крају заборавио на то.

Такође је промишљена и преузима иницијативу да реши проблеме за које нисам мислио да су решиви. Недавно сам јој рекао да понекад радије радим свој посао у кафићима јер неред и неред у мом дому могу постати тако неодољиви. Следећи пут када је припремила моја колица за куповину, додала је неколико артикала како би улепшала мој дом и чак ми је послала водич у 3 корака како бих своју кућну канцеларију учинила естетски пријатном. Већ ми је уштедела тоне – укључујући и на кафи!

Није фер да се боримо са АДХД-ом. Извршна дисфункција чини свакодневни живот непотребно тешким за многе од нас. Али ако је виртуелни асистент одговор на ваше проблеме и побољшава квалитет вашег живота, да ли је то заиста луксуз?

9 савета како да унајмите виртуелног асистента и искористите га на најбољи начин

1. Најбоље је запослити некога у вашој временској зонииако ћете можда моћи да пронађете виртуелне асистенте у другим временским зонама који могу да раде са вашим распоредом (и пружају услуге по нижој цени).

2. Проведите време размишљајући о свим стварима око којих би вам виртуелни асистент могао помоћи пре него што објављујете ИСО.

3. Напишите кратак једноставан опис посла и поставите га на платформе као што су УпВорк или Фиверр. Ставите ФЕР стопу компензације. Бити јефтин у вези тога само ће додати трење нечему што би требало да уклони трење из вашег живота!

4. Фокусирајте се на оно што је важно. Желите виртуелног асистента који је реактиван, оријентисан на акцију, флексибилан и веома прилагодљив да преузме ваше задатке. Не фокусирајте се на површно.

5. Не трошите превише времена на интервјуисање кандидата. Уместо тога, ставите их на плаћени пробни период од једне до две недеље. Унапред припремите неколико задатака, као што је заказивање састанака или организовање датотека у облаку. Будите спремни да испробате неколико виртуелних асистената.

6. Не размишљајте о логистици. Верујте да ће ваш виртуелни помоћник решити проблеме и успети се са ударцима. Користим ВхатсАпп искључиво за комуникацију са својим виртуелним асистентом и повремено обављамо видео позиве.

7. Постоји много решења ако је приватност забринута. Ако се питате…

  • „Како „раде” ваше намирнице?“
  • „Да ли имају приступ вашој кредитној картици?“
  • „Да ли треба да им дам приступ свом Амазон налогу и имејловима?“

Знајте да и даље можете имати користи од помоћи виртуелног асистента, а да им не дате потпуни приступ свом животу. Ако не желите да ваш помоћник додаје намирнице у ваша виртуелна колица, можете их замолити да вам пошаљу линк до артикала које су пронашли како бисте их сами додали. Такође можете да користите припејд картице ако ваш помоћник купује онлајн уместо вас. Приваци.цом је одлично решење, јер картици можете доделити одређени износ и добављача тако да се не може наплатити ван тих параметара.

8. Будите креативни. Једва могу да смислим задатак који не могу бити делегиран у помоћника. Удвостручавање тела, планирање оброка, састанци за одржавање аутомобила, отказивање претплате, обавезно позивање маме бар једном недељно… виртуелни асистент може помоћи да се све то деси!

9. Третирајте свог виртуелног асистента као пријатеља. Ако само желите да неко слуша ваша наређења, боље вам је са апликацијама заснованим на вештачкој интелигенцији. Али пошто желите човека на другој страни, прихватите њихове мане и третирајте их као што бисте се опходили према свом најбољем пријатељу. Ваш виртуелни асистент је животни помоћник – будите отворени и рањиви како би могли да разумеју како функционише ваш АДХД мозак и како да вам најбоље помогну.

Виртуелни помоћник за АДХД: Следећи кораци


ПОДРШКА ДОДАТАК
Хвала вам што сте прочитали АДДитуде. Да подржимо нашу мисију пружања АДХД образовања и подршке, размислите о претплати. Ваше читалаштво и подршка помажу да наш садржај и ширење буду могући. Хвала вам.